Zmieniać samochód ? Kombi w benzynie do 15k

16 Gru 2019, 21:15

Invi
dzięki za pomoc - z tego co pamiętam 'mechanik' odprawiał jakieś czary nad samochodem ( testy o których pisałem, ale co finalnie mu było to nie powtórzę... ) Mechanik to znajomy któremu ufałem że się zna i nie wyjmie połowy cześci dobrych :D I robił na pewno taniej niż serwis na 29 listopada u pana Tomka. Znajomy jest z okolic Brzeska ale no po tym remoncie już u niego się nie mam zamiaru pojawiać - jak masz kogoś do polecenia w krk czy niedaleko to możesz podesłać namiar bo w krk nie znam nikogo sensownego.

Te 166km oczywiście nie sprawdzałem bo samochód kupiony był od kolegi który miał go 3 lata. Co najlepsze kolega zmienił na astre h... więc może opchnął bo wiedział co sie święci haha ;))
paton99
Nowicjusz

16 Gru 2019, 21:48

Z ciekawości poświęciłbym te kilkadziesiąt złotych i ogarnął jakiś raport z VIN :mrgreen:
Kilka lat temu, mój ówczesny kierownik polecił mi "Best-Auto" na Ułanów. Mały "pierdolnik", z zewnątrz nic ciekawego i w sumie sam nigdy bym tam nie trafił. Chyba tylko dwóch gości, trzeba tydzień-dwa poczekać ale wszystko zawsze zrobione bez zastrzeżeń i w fajnej cenie (np. za wymianę rozrządu w s40 1.8+płyn chłodniczy zapłaciłem 250 plnów - części miałem własne). Do tego, co dla mnie dość istotne, nic nie robią bez konsultacji z klientem. Odstawiłem kiedyś auto do wymiany kilku rzeczy w zawiasie, następnego dnia odebrałem telefon - "warto byłoby wymienić jeszcze x o czym nie rozmawialiśmy, jesteśmy w stanie to kupić za y, razem z wymianą kosztowałoby y+z. robimy czy nie? mamy kupić części czy sam pan dostarczy?". Niby podejście jakie każdy powinien mieć a jednak różnie bywa :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Gru 2019, 23:01

Invi jebło to jebło, po co drążyć a czy przebieg real czy nie real czy sprawdzałeś, gdzie robiłeś a może złe części a może to a może stamto to już kasiury wsadzonej nie cofnie, tutaj już nie ma reguły od kogo kupujesz, często zdarza się tak że od handlarza który sprowadził auto możesz kupić lepszą sztukę niż od kolegi który Cię nie robi w konia a poprostu tak się zdarzyło że koszta wpadły na Ciebie. Ja teraz się smieje z jednego gościa z forum merca bo nie kupił odemnie ML który był pewny tylko dlatego że zderzak z tyłu połamany i opony do wymiany a teraz przynajmniej raz w tyg zakłada nowy temat bo coś nie działa bo czegoś brakuje bo wtrysk wystrzelił do góry, co zrobić jak polepić itd a kupił igiełkę która błyszczała, jak widać tylko błyszczała :ok:
Co do Twojego gruza to musisz zmienić myślenie, nie można sentymentalnie podchodzić do takich tematów bo można popłynąć a druga sprawa rochodzi się o naprawy, robienie po taniości się mści jak widzisz sam musiałeś kilka razy klocki wymieniać pomimo niskiech przebiegów, dwumas założyłeś używkę bo taniej... teraz juz stuka znowu i jak finalnie podliczysz to taniej było założyć nowy dobrej firmy, turbo tez bedziesz regenerował tam gdzie taniej a później efekty są jakie są a że Ty jeszcze auto masz jakie masz to kumulacja wyszła wielka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2019, 01:27

Kao Dzięki za odpowiedź. Jestem świadomy że jeden sprzeda spoko samochod a inny ulepa wypucowanego - ze wszystkim prawie tak moze być. Ja jak już widziałem tragedie w połykaniu oleju nie chciałem sprzedawać go bo ktoś by wrócił do mnie po tygodniu i jeszcze r..j obił.. więc wziałem to na klate. 2masa i skrzynia na nowych zamiennikach wycenili mi na jakieś 3tysie <sic!> wiec wziąłem używkę z wymianą za 1350zł z myślą że i tak za chwile sprzedam samochód... nie zdążyłem bo już robiłem po 5 miechach cały silnik. Klocki czy tarcze brałem zawsze z wysokiej półki ale nie 'super / pro' ale też nie tanie byleby było. Jedynie to 'zaoszczędziłem' na 2masie/skrzyni. Swoją drogą może wiecie może nie - akurat takie 'szczęście' w moim modelu mam w tyle tarcze z łożyskami i jedna "świetna firma" wyceniła na 2x500zł za same te tarcze.... finalnie chyba po 300 je kupowałem przez te łożyska (czy jak to się nazywa).
Sentymentu niemam i temu post w dziale jaki samochód kupić... bo nastawiałem sie na kupno ale tutaj chłopaki przekonują może i mądrze że słabo teraz po wymianach go sprzedać a że do 15k to nie kupie nic 'lepszego'
paton99
Nowicjusz

17 Gru 2019, 09:00

Kibel kiblem zostanie, możesz włożyć nawet 20-30k a i tak będzie się sypal zresztą sam widzisz po swoim, jedno naprawisz drugie wychodzi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Gru 2019, 11:15

Jeśli jedynym mankamentem mechanicznym jest teraz to odcinanie turbo to znajdź porządnego mechanika, który Ci to zrobi (może popytaj na jakimś forum Peugeot/Citroen o kogoś polecanego w okolicy).

W innym wypadku sprzedasz auto za grosze i zacznie się problem z szukaniem odpowiedniego auta i znowu może skończyć się nieciekawie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...
    Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...