Znikające ogrzewanie BMW E34

02 Lut 2020, 06:32

Witam wszystkich serdecznie.
Brak ogrzewania zmusił mnie do przeczyszczenia układu chłodzenia.Podczas czyszczenia i pracy auta na wodzie (demineralizowanej) poczciwa E34 grzeje.Zalewajac ja płynem strzela focha i przestaje.Zaś do kanału zlewam płyn wraca woda i małpa grzeje.Ktoś przerabiał taką ciekawostkę?
Tymek88
Obserwowany

02 Lut 2020, 17:40

To dziwne bo to praktycznie takie same substancje jeżeli chodzi o konsystencję. Płyn chłodniczy wolniej się trochę nagrzewa i wrze przy wyższej temperaturze. Może czas nagrzewania silnika ma tu znaczenie?

Jeżeli w obu przypadkach uzupełniasz układ chłodzenia w taki sam sposób to nie powinno być takiego zjawiska i problemu że przy wodzie jest inaczej niż przy płynie chłodniczym.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Lut 2020, 18:09

Podobne lecz nie takie same.Plyn jest bardziej lepką substancją.Może ktoś miał intrygujące zachowanie układu w innym samochodzie.
Tymek88
Obserwowany

06 Lut 2020, 12:27

Tymek88 napisał(a):Podobne lecz nie takie same.Plyn jest bardziej lepką substancją.
Jakiego płynu używasz? Generalnie różnica jest nie wielka a płyn do układu chłodzenia nie jest lepką substancją.

Napisz jeszcze czy płynu wchodzi Ci dokładnie do układu tyle samo co wody demineralizowanej?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...