Znów karta pojazdu

08 Sty 2010, 10:50

Witam,
przed podpisaniem umowy kunpa-sprzedaży samochodu jego właściciel poinformował mnie o zagubieniu karty pojazdu. wystąpil do wydziału komunikacji o wydanie zaświadczenia o danych zawartych w karcie pojazdu. po czym wręczyl mi je. prosze mi powiedzieć, czy ja teraz, po kupnie auta muszę złożyć wniosek o wydanie karty pojazdu i jaka jest za to opłata?

dziękuję za odpowiedź.
katarzynna1
Nowicjusz

Miejscowość: oz

08 Sty 2010, 11:26

Tak, przy rejestracji urząd wyda Ci wtórnik karty pojazdu w cenie 75 zł

Nie zapomnij zapłacić podatku 2% jeżeli wartość samochodu przekracza 1000 zł i złożyć deklaracji PCC-3.
Masz na to 14 dni od dnia zakupu.

Tu możesz sobie wypełnić i wydrukować druczek do urzędu skarbowego
[link wygasł]

Wystarczy wydrukować i wysłać pocztą a pieniądze zapłacić przelewem

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Sty 2010, 11:40

Dziękuję za odpowiedź.

I jeszcze jedno małe pytanko, co należy wpisać w dowodzie wpłaty po za tytułem: wydanie wtórnika karty pojazdu?
katarzynna1
Nowicjusz

Miejscowość: oz

10 Sty 2010, 13:55

Jak będziesz w urzędzie to opłata za kartę będzie razem z opłatami za rejestrację. Wszystko załatwisz na miejscu. Urzędnik wypisze Ci druk do zapłaty.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Lut 2010, 14:38

Witam, chciałbym się dołączyć do tematu, ponieważ nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi odnośnie wydania wtórnika karty. Moja sytuacja jest taka, że delikatnie mówiąc sprzedający zrobił mnie w konia. Miał "dosłać" kartę pojazdu, która się "zawieruszyła" ale nie zrobił tego. Na szczęście urząd, który ją wydał mam na miejscu.
Chcę wyrobić wtórnik i w przepisach jest napisane, że właściciel składa podanie o wydanie wtórnika, ale ja nie mogę zgłosić zagubienia karty ponieważ jak poprzednik ją jednak znajdzie i zaniesie do urzędu to mam spory problem z powodu składania fałszywego oświadczenia. Tymczasem mi urwał się z nim kontakt, i pytanie jest czy sam nic nie mogę zrobić w tej sprawie ? Pani w urzędzie powiedziała, że oni mogą poleconym wysłać wezwanie do złożenia oświadczenia o zagubieniu karty przez poprzedniego właściciela, ale co w przypadku gdy on konsekwentnie znów oleje sprawę ? Nie będę mógł zarejestrować auta ?

pozdrawiam
anthony198
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

10 Lut 2010, 15:38

Musisz zdecydować:
1. Ty składasz oświadczenie o zagubieniu - załatwiasz sprawę od ręki
2. występujesz do urzędu, oni wzywają właściciela, on przychodzi bądź nie...
czas minimum 1 miesiąc lub dłużej w zależności od tego jak szybko i czy w ogóle przyjdzie ten człowiek do urzędu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomicznym silnikiem, z jakim możemy zakupić Hyundaia i30 jest wysokoprężna jednostka 1.6 CRDI DPF o mocy 95 KM. Ten silnik jest jednak dostępny wyłącznie z manualną skrzynią biegów. Aby zdobyć wersję ...

11 Lut 2010, 18:16

Ok, dzięki za naświetlenie problemu. pozdrawiam
anthony198
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań