Niby tak ale czytałem trochę tych artykułów i ustępów . Jeżeli na piśmie urząd właściwy (niemiecki ) odmawia wydania zaświadczenia to UK (polski) powinien sam do nich się skierować.
Tylko nie wiem czy powinien czy sobie może
czyli ....
" 7. W przypadku, o którym mowa w ust. 5, jeżeli organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu za granicą odmawia pisemnie właścicielowi pojazdu wydania zaświadczenia, organ rejestrujący może wystąpić do tego organu o potwierdzenie danych zawartych w zagubionym dowodzie rejestracyjnym. Uzyskane przez organ rejestrujący pisemne lub elektroniczne potwierdzenie z organu za granicą zastępuje zaświadczenie, o którym mowa w art. 72 ust. 4 ustawy. "
.....i tutaj wszystko zależy od urzędasów i ich dobrej woli.
Tylko ,że ja mam pismo + ksero dowodu, który został zniszczony lata temu komisyjnie w niemieckim UK i to jest napisane wszystko na tym papierze . Dane auta są na dużym briefie ,a na karcie wymeldowania nie widniej nic ,że auto jest bez prawa rejestracji czy zezłomowane .
Niestety w UK chcą zaświadczenie w innej formie żeby były potwierdzone dane pojazdu no ale przecież briefa sobie sam nie napisałem i powinni go uwzględnić .
Pani twierdzi, że musi mieć to na piśmie bo nie wie czy auto jest bez prawa rejestracji czy zezłomowane
Po niedzieli idę i składam z odpowiednim podaniem papiery z wyszczególnionymi aktami prawnymi ,chcę mieć na piśmie dla czego nie chcą zarejestrować auta skoro papiery są i zaświadczenie jest .
Ponad to na zaświadczeniu napisane jest ,że ostatni raz wydają to pismo dla mnie i więcej razy już nie zawracać im du... Wcześniej dostałem podobne pismo /zaświadczenie ale bez marki i VINu jednak z ostatnim numerem rejestracyjnym ,który powiela się na briefie i karcie pojazdu.
To niestety nie wystarczyło.
Niestety nie wiem jak ma wyglądać takie zaświadczenie ,jeżeli WK ma jakiś swój wzór to niech sobie wyślą do niemiec i oni im potwierdzą .
Oczywiście jest opcja wyrobienia nowego dowodu nawet nie ruszając się z miejsca bez auta ale to koszty 400 EURO .To wtedy całkowity koszt rejestracji mojego auta przekroczy 5 tyś zł
Auto warte z 15 tyś. Ogólnie masakra ...