Żółte Tablice Wywozowe - zmiana przepisów na gorsze

05 Lip 2013, 18:14

furio napisał(a):Na mój stan wiedzy - na podstawie dowodu 5dniowego nie zarejestrują,,,
To musisz koniecznie poprawic ten stan wiedzy.. :!: Jezeli masz ten wlasnie dowod czasowy i wpisane tam numery rejestracyjne zgodne z tym co "wiszą"na aucie to wykonuje OBT przed I rej.w kraju i WK nie wnosi zadnego sprzeciwu.Oczywiscie ze "normalny"DR tez musisz miec.. :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lip 2013, 19:23

A co ciekawe, UCelny, Skarbówka - pieniądze przyjęła bez mrugnięcia okiem - nic im nie przeszkadzał brak dokumenty.... Złodzieje i tyle.. :idea:
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

06 Lip 2013, 08:02

Jeżeli już - to teraz każda stacja diagnostyczna może wykonywać przegląd dla bryki sprowadzonej - kiedyś to były wyłącznie okręgówki. Na dowodzie z żółtych tablic zrobi przegląd - ale auta już NIE ZAREJESTRUJE!! Na 100% - bez niemieckiego "oryginalnego" dowodu - nie ma szans!
Jeżeli gdzieś tak jest, to cały WK powinien wylecieć na zbity PYSK!

Przecież wtedy można rejestrować "co bądź" :)

Nowy duzy brief i mały - stoi jak wół część I i II - muszą być oba kwity.
Do starego briefu kiedyś był abmeldungscheinigung - zielona kartka..

Za cholerę sobie nie mogę przypomnieć, ale kiedyś dostarczałem kwitek do WK, wystawiony przez Niemiecki Zulassung, że taki a taki pojazd był u nich zarejestrowany i to było podstawą do rejestracji bez dowodu.. Jest coś takiego...

Edit:

Dokopałem się :)
http://www.eurzad.szczecin.pl/chapter_51052.asp
"dowód rejestracyjny lub inny dokument potwierdzający rejestrację pojazdu za granicą, wydany przez organ właściwy do rejestracji pojazdów za granicą"

Dzwoń pod PL numer na http://tablice-celne.pl/ - oni mają podpisane umowy z niemieckimi wydz. komunikacji - musisz mieć potwierdzenie wystawione prze niemiecki WK - pewnie to będzie coś kosztowało, ale jak da się zrobić - to Ci do domu wyślą :)
furio
Początkujący

06 Lip 2013, 12:48

Niby tak ale czytałem trochę tych artykułów i ustępów . Jeżeli na piśmie urząd właściwy (niemiecki ) odmawia wydania zaświadczenia to UK (polski) powinien sam do nich się skierować.
Tylko nie wiem czy powinien czy sobie może :) czyli ....

" 7. W przypadku, o którym mowa w ust. 5, jeżeli organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu za granicą odmawia pisemnie właścicielowi pojazdu wydania zaświadczenia, organ rejestrujący może wystąpić do tego organu o potwierdzenie danych zawartych w zagubionym dowodzie rejestracyjnym. Uzyskane przez organ rejestrujący pisemne lub elektroniczne potwierdzenie z organu za granicą zastępuje zaświadczenie, o którym mowa w art. 72 ust. 4 ustawy. "

.....i tutaj wszystko zależy od urzędasów i ich dobrej woli.
Tylko ,że ja mam pismo + ksero dowodu, który został zniszczony lata temu komisyjnie w niemieckim UK i to jest napisane wszystko na tym papierze . Dane auta są na dużym briefie ,a na karcie wymeldowania nie widniej nic ,że auto jest bez prawa rejestracji czy zezłomowane .
Niestety w UK chcą zaświadczenie w innej formie żeby były potwierdzone dane pojazdu no ale przecież briefa sobie sam nie napisałem i powinni go uwzględnić .
Pani twierdzi, że musi mieć to na piśmie bo nie wie czy auto jest bez prawa rejestracji czy zezłomowane :D

Po niedzieli idę i składam z odpowiednim podaniem papiery z wyszczególnionymi aktami prawnymi ,chcę mieć na piśmie dla czego nie chcą zarejestrować auta skoro papiery są i zaświadczenie jest .
Ponad to na zaświadczeniu napisane jest ,że ostatni raz wydają to pismo dla mnie i więcej razy już nie zawracać im du... Wcześniej dostałem podobne pismo /zaświadczenie ale bez marki i VINu jednak z ostatnim numerem rejestracyjnym ,który powiela się na briefie i karcie pojazdu.
To niestety nie wystarczyło.

Niestety nie wiem jak ma wyglądać takie zaświadczenie ,jeżeli WK ma jakiś swój wzór to niech sobie wyślą do niemiec i oni im potwierdzą .

Oczywiście jest opcja wyrobienia nowego dowodu nawet nie ruszając się z miejsca bez auta ale to koszty 400 EURO .To wtedy całkowity koszt rejestracji mojego auta przekroczy 5 tyś zł :)
Auto warte z 15 tyś. Ogólnie masakra ...
kubek1978
Nowicjusz

Miejscowość: wygwizdów
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: NISSAN
Silnik: VG30
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

06 Lip 2013, 13:45

A co sądzicie o tym ? znalazłem w dzienniku ustaw z 2007 r.... dowód rejestracyjny jeżeli pojazd był zarejestrowany . Czyli jeżeli był wyrejestrowany to wiadomo ,że nie ma dowodu i koniec kropka .

§ 3.
15)
1. W przypadku zgłoszenia do pierwszej re-
jestracji pojazdu sprowadzonego z zagranicy jego wła-
ściciel dołącza do wniosku o rejestracj ́, z zastrze ̋e-
niem ust. 2—5, następujące dokumenty:
1) dowód w∏asnoÊci pojazdu;
2) dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd był zarejestro-
wany;

3) dowód odprawy celnej przywozowej, je ̋eli pojazd
zosta∏ sprowadzony z terytorium paƒstwa trzeciego;
4) dokument potwierdzajàcy zap∏at ́ akcyzy na tery-
torium Rzeczypospolitej Polskiej, je ̋eli samochód
osobowy zosta∏ sprowadzony z terytorium paƒ-
stwa cz∏onkowskiego;
kubek1978
Nowicjusz

06 Lip 2013, 14:19

Parę dni temu ściągałem auto do Pl z Niemiec - parę euro :)
Kierowca z transportu dzwoni - nie ma małego dowodu - ja dawaj Niemca - trochę "szperach" więc pytam, o co chodzi? A Niemiec gada, że mały dowód został w WK.. Też już się z tym spotkałem, że mały dowód leży w WK - bywało :) A to same kłopoty potem - jak kolega ma... :evil:
furio
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Długo oczekiwany sportowy samochód Toyoty znalazł się w salonach sprzedaży w 2012 roku, wraz z bliźniaczym modelem Subaru BRZ. Oba samochody współpracujących ze sobą japońskich producentów zajęły drugie ...

06 Lip 2013, 15:16

Furio dzięki za zainteresowanie tematem ale twierdzę ,że auto musi być zarejestrowane i tyle przez WK bo oni sami nie znają przepisów .
Pisze jak byk :" wymagany dowód rejestracyjny jeżeli pojazd był zarejestrowany "
Mój nie był zarejestrowany tylko wyrejestrowany 10 lat temu . Co innego gdyby był zarejestrowany i nie miałbym dowodu ale to też dziwne bo przecież kupuje się tylko wymeldowane auta z niemiec :)

Jak tak sobie poczytałem te przepisy to myślałem ,że są jakoś bardziej sprecyzowane więc każdy sobie może interpretować na swój sposób .

Co fajniejsze to jest to ,że opłaty robisz wszystkie w UC i US ....nikt się nie czepia :)
I teraz co niby mam wykupić OC na auto bez prawa rejestracji ? bo jak nie kupię to mi przywalą kary ?
Tracę czas na czytanie tych przepisów i użeranie się z urzędasami zamiast zajmować się życiem i to jest właśnie PO-lska. :/ Nie wspomnę o ilości wypalonych fajek i stresie .
Tak więc będę walczył i nawet napiszę skargę jak coś do starostwa i do ministerstwa.
Z resztą znam dużo przypadków gdzie zarejestrowali takie auta i rejestrują ,a przecież w kraju są jednolite przepisy :)
Swoją drogą gdzieś czytałem ,że nie chcieli zarejestrować auta na zabytek(wszystkie papiery)bo kierowniczka czy tam naczelniczka miała swoje widzi-mi-sie . Chłop wygrał w sądzie sprawe ,a ona nadal nie chciała.
kubek1978
Nowicjusz

06 Lip 2013, 15:26

Idź do szefa/wej WK - zapytaj, na jakiej podstawie nie chca zarejestrować pojazdu - bo wg Twojej wiedzy poświaczenie o rejestracji wystawione prze niemiecki WK jest tożsame z DR.

Powiedz cymbałowi, że jeżeli znajdziesz jakiekolwiek uchybienie w odmowie rejestracji, to podajesz i ch do sądu, a auto bierzesz z wypozyczalni - bo sprawę masz wygraną. Nagadaj, że prawnik czeka i zrobi to gratis, ponieważ jest przekonany, że sprawa jest wygrana.

Więc- opłata za pojazd z wypożyczalni, za sąd, za prawnika etc.

To wtedy cymbał zacznie się zastanawiać...

Z autopsji wiem, że jak gdzieś jest przygłupi kierownik WK, to dzwoni do powiatu po sąsiedzku i się dowiaduje... Albo na szkoleniach się "doszkalają" - słyszałem na własne "uchi"...

A urzędnik to jest leń śmierdzący, jemu sie nie chce wyjść poza szablon...
Tylko, w tym przypadku nie powie "nie bo nie" - bo na coś się może powołać...

Inna sprawa, zadzwoń do innych starostw, zapytaj, jak to można u nich zrobić... jak gdzieś to robią bez problemu - poproś o podstawę prawną... :)
Albo się przemelduj :):)
furio
Początkujący

06 Lip 2013, 16:12

No właśnie zastanawiam się jak teraz bym się przemeldował to przecież UC i US już opłaciłem tu w moim mieście .
Czy nie ma z tym problemu ? że nagle w innym mieście bym rejestrował ?
Wiem jedno ,że rejestrują ale trzeba mieć znajomości chociaż jeden kilku zarejestrowało tylko musieli pogadać z naczelnikiem i go przekonać .
kubek1978
Nowicjusz

06 Lip 2013, 17:54

Teraz przeczytałem na spokojnie dz ustaw najświeższy i nie bedzie chyba tak kolorowo.
Mój radca prawny chyba nie jest na bieżąco bo kazał mi powoływać we wniosku na ustępy których już nie ma :angry:
To co wyżej pisałem już nie ma ,zmieniło się i jest tylko to :

5. W przypadku pojazdu sprowadzonego z zagrani-
cy zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza si ́
przedstawienie innego dokumentu wydanego przez
organ właściwy do rejestracji pojazdów za granicà,
stwierdzajàcego rejestracj ́ pojazdu za granicà

a był wcześniej dodatkowo ustęp 7 :
" 7. W przypadku, o którym mowa w ust. 5, jeżeli organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu za granicą odmawia pisemnie właścicielowi pojazdu wydania zaświadczenia, organ rejestrujący może wystąpić do tego organu o potwierdzenie danych zawartych w zagubionym dowodzie rejestracyjnym. Uzyskane przez organ rejestrujący pisemne lub elektroniczne potwierdzenie z organu za granicą zastępuje zaświadczenie, o którym mowa w art. 72 ust. 4 ustawy. "

Uchylili to bo pewnie urzędasom się nie chciało wysyłać pism.
I jak to rozumieć ? :/
kubek1978
Nowicjusz

06 Lip 2013, 18:14

Jeszcze raz podam - bo mnie w końcu pogonią - tablice-celne.pl
Zadzwoń, powiedz że masz problem z rejestracją auta w PL, zapytaj, ile kosztuje usługa "wydobycia" z WK w DE potwierdzenia-zaświadczenia, którego oczekuje WK w PL.

Upewnij się, jakiej treści ma byc to potwierdzenie - co ma być zawarte..

Firma której www podałem świadczy usługi rejestracyjne na terenie Niemiec (zulassungdienst - jakoś tak) - mogą oni w Twoim imieniu wystąpić jako niemiecka firma z zapytaniem i prośbą o wystosowanie takowego pisma... Nie wiem czy to kosztuje 50euro czy 100 - wiem, że wyrobienie czerwonych tablic to ok 300euro - więc będzie taniej :)

Nie musisz się obawiać jakichś horrendalnych kwot (chyba) , bo to niemiecka firma ale szef Polak :) - a to daje większe zrozumienie do problemów występujących na terenie PL w WK...

powodzenia!
furio
Początkujący

06 Lip 2013, 18:53

A czym sie różni dowód na czerwonych i zółtych tablicach ? Na ten różowy dowód nie zarejestrują ? ja pisze ,że zamiast dowodu można przedłożyć inny dok?
kubek1978
Nowicjusz

06 Lip 2013, 18:59

Dowód do czerwonych tablic - dostaniesz nowy brief 2częściowy :) - wystawiony imiennie na Ciebe - Czyli, to Ci teraz brakuje....
furio
Początkujący

06 Lip 2013, 20:19

Aha bo myślałem ,że do czerwonych też jest ten różowy tylko są na 30 dni.
Ale teraz te papiery co są w UC i US będą nieaktualne z resztą w UC to nawet nic nie mrugnęli okiem na brak dowodu ,nawet im nie potrzeba tłumaczeń czy tego niemieckiego świstka zaświadczenia .
Natomiast w US już musiałem się tłumaczyć i pisać oświadczenie .
kubek1978
Nowicjusz

09 Lip 2013, 12:25

OK . chyba da się zarejestrować . Naczelnik podszedł przychylnie z uwagi na to że dowód rej. został zatrzymany. Wydali już tablice próbne. :D Wszystko trzeba osobiście załatwiać w takich przypadkach :)
Nie zapeszam jeszcze do momentu otrzymania stałego dowodu , podpisanego przez prezydenta miasta :)
kubek1978
Nowicjusz