REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
dominik25 napisał(a):Miałem jakiś czas temu Fiata Grande Punto Sport 1.4 T-Jet. Muszę przyznać że autkiem jeździło mi się naprawdę bardzo dobrze także ja osobiście polecam
Bartolekk napisał(a):A to ma być klasa miejska B? Zamiast clio wybrałbym Megane II sport, a do tego np Astrę H 2,0T
mike napisał(a):Jak dla mnie powinieneś zacząć od jazd próbnych każdym z tych aut, bo za wiele w Twojej wypowiedzi słowa "podobno". Wobec wspomnianego teoretyzowania trudno będzie Ci coś doradzić, bo wybieramy pomiędzy dużą pojemnością bez turbo vs mała z suszarką... o podobnej mocy
Kao napisał(a):Tak w zasadzie RC to dłubnięte s16 bo baza jest ta sama, jest inny kolektor dolotowy, dołożone zmienne fazy rozrządu, większe wtryski, przesunięta odcinka wyżej i wypluł ile wypluł ale 206 RC to fajnie chodzi, miałem okazję jeździć, mój dobry kolega taki garażowy tuner ma s16 którą sam sobie dłubie ogólnie auto kibel ale dobra baza do nauki, tlucze go już 4 lata dzień w dzień dostaje po kicie i ten silnik dalej nie ma dość, fakt faktem jeżeli używa się tej mocy to zawias należy zrobić na dobtych materiałach i trzeba wzmocnić gniazdo poduszki silnika. Warto dorzucić hamulce z 207 bo są większe a pasują P&P, są magicy co z RC potrafili wydłubać po 220 kuca
VVincenty napisał(a):Co powiecie o Corolli TS 1.8 192KM albo Celicy z tym samym silnikiem?
szybki napisał(a):TS fuj...Szukaj zwykłej celiny 1,8 vvti FL (kasa na styk)
Albo celiny 6 gt i wtedy masz prawdziwy silnik 3sge a nie to coś VVTI-L co niby jedzie a nie jedzie...i się psuje
Tzn.nie jedzie ... i tyle.VVincenty napisał(a):ie wiem co masz na myśli z tym, że jedzie, a nie jedzie?
W takim razie... w ogóle widać że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...VVincenty napisał(a):Te silniki trzeba wysoko kręcić, więc do tych 6 tys. obrotów raczej nie jadą, ale Celica 143KM to w takim razie w ogóle nie jedzie.
szybki napisał(a):Tzn.nie jedzie ... i tyle.
szybki napisał(a):W takim razie... w ogóle widać że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...
szybki napisał(a):Silnik z ts czyli 2zz jest max kupą pod każdym względem i serwisowym i osiągów.
A do tego przyjmij jedną złotą zasadę moc nie jest odzwierciedleniem realnych osiągów auta a tym bardziej doznań płynących z jazdy.
szybki napisał(a):Civic type r ep3 kosztuje x2 tego co corolla i celina... zgaduj zgadula czemu
A czemu zwyky gt po lifcie jest droższy od Ts-a ?
VVincenty napisał(a):Autentycznie nie wiem co masz na myśli, bo przyśpiesza porównywalnie z innymi autami, które wymieniłem, choć na pewno elastycznością nie grzeszy.
VVincenty napisał(a):Wiadomo, że na doznania składa się moc, moment obrotowy, ich dostępność w zakresach obrotów, masa auta, prowadzenie itd.
VVincenty napisał(a):CTR to w sumie trochę inna liga - od silnika, przez zawieszenie, na budzie kończąc. TS ma za to lepsze wyposażenie i niepozornie wygląda. Ponadto płaci się za sam fakt, że to Type R i akurat Hondy ogólnie bardzo mocno trzymają cenę - nawet zwykłe wersje silnikowe.
szybki napisał(a):Bardzo często mam po dwa auta jednocześnie i... moja celica ts (70k.km.) dostawała po d...od mojego drugiego auta niby 30km więcej ale też masy 300kg.więcej w automacie z epoki kamienia łupanego i bez turbo.
Realnie jazda tym autem wygląda tak że najpierw szukasz pół godziny skrawka idealnego asfaltu, potem idealna temperatura potem skupienie się na zmianie biegów i wtedy może uda się ruszyć zgodnie z tym co funduje fabryka. A w życiu wygląda tak że na światłach ktoś z kim chcesz się ciachnąć nawet nie zwróci uwagi że ruszyłeś...
szybki napisał(a):No widzisz jak ładnie piszesz więc co ma z tych cech 2zz?
Nic... zakres użytecznych obrotów jest max krótki i przy ruszaniu nie do wykorzystania... potem nie jest lepiej bo skrzynia tematu nie obrabia (potem o tym napiszę), niut jak w motocyklu a masa auta...
szybki napisał(a):Żadna inna liga jest ta sama klasa auta, te same założenia tylko technicznie nie trafione. I akurat tylny zawias nic do tego nie ma bo ufo ma belkę i trzyma cenę a corolla TS jest tańsza od zadbanej 1,4...
Technicznie:
Silnik 2zz ma problemy
- z przekręcaniem się panewek bo jest nieprecyzyjna skrzynia a masz chwilę na zmianę biegu po zapodaniu vvti-l.
- problem rozrządu i prowadnic
- wrażliwość na oliwy (hydraulika głowy potrafi nie zadziałać) i wciąganie jej.
- nie trzyma mocy
Ogólnie silnik specjalnej troski.
szybki napisał(a):Coś potrzebujesz więcej wiedzieć![]()