Zwiększa obroty silnika, brakuje mocy przy ruszaniu

19 Lip 2018, 15:25

Witam, autko Renault Clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2. Raz na jakiś czas, (nie za każdym razem) mam problem przy pracującym silniku,np czy postoju na skrzyżowaniu na sygnalizacji. Słyszę, że zwiększają się obroty, czasami falują, lub są stałe powiększone. Przy przygazowaniu wraca do optymalnej pracy, ale zaraz znowu słychać inną, głośniejszą pracę. Przy ruszaniu już, na ułamek sekundy jakby odcina mi moc i wraca do normy. Przepustnica? Sonda lambda? Proszę o wskazówki co to może być.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Lip 2018, 08:45

lukeboss napisał(a):Raz na jakiś czas, (nie za każdym razem) mam problem przy pracującym silniku,np czy postoju na skrzyżowaniu na sygnalizacji. Słyszę, że zwiększają się obroty, czasami falują, lub są stałe powiększone.
Masz klimatyzację? Może to jest związane z załączaniem kompresora.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...
    Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...